1938. Чехословачку нису напали само Немци

Минхенски споразум, који су 29. септембра 1938. потписали представници светских сила, диктирао је Чехословачкој повлачење из пограничног подручја према Немачкој. Чехословачка влада је прихватила диктат и 1. октобра Вермахт је прешао границу и окупирао Судетску област. Дан касније, ову ситуацију је злоупотребила Пољска и њена војска, као агресор, заузела је Тјешин 2. октобра 1938. године.

Окупација и подела Чехословачке 1938. (светло зеленом бојом означена територија окупирана од Пољске) фото: quora.com

Крајем 1930-их, Чехословачка Република је била у веома тешкој ситуацији. Хитлер је отворено настојао да уништи Чехословачку. Својом бриљантном демагогијом убедио је Велику Британију и Француску да је неопходно уступити чешко погранично подручје (Судетску област) Немачкој и тако одржати мир у Европи.  Западни савезници су 29. септембра у Минхену потписали споразум са Адолфом Хитлером, а дан касније чехословачка влада је прихватила диктат. Немачка војска је без борбе кренула ка чешкој граници. Ову судбоносну ситуацију за Чехословачку Републику је злоупотребила Пољска, а њена војска је 2. октобра 1938. године почела да заузима Тјешин.

Ostravica granica. Oblast Těšínska po Mnichovu zabraly polské jednotky -  iDNES.cz
Пољска војска улази у Тјешин фото: idnes.cz

Спор између Чеха и Пољака око подручја Тјешина, некадашње Кнежевине Тјешин, разбуктао се 1918. Обе новостворене државе су полагале право на територију Тјешина. Територија је била специфична по томе што су Чеси, Шлежани, Пољаци и Немци били заступљени у релативно сличној пропорцији.

Након распада Аустроугарске у Тјешинском крају, основани су Чешки национални комитет и Пољски национални комитет . Пољски комитет прогласио је Тјешин делом Пољске и војно заузео већи део Тјешина у ноћи 31. октобра на 1. новембар 1918. године. Чешки комитет прогласио је област Тјешина делом Чехословачке. Тензије су ескалирале и настојања да се ситуација смири довела су до закључења привременог споразума о подели Тјешина између два национална комитета.

Крајем јануара 1919. Пољска је планирала да одржи изборе за пољски Сејм. Супротно договору, ови избори је требало да се одрже у делу Тјешина под пољском контролом, где је Пољска такође почела да регрутује локално становништво у пољску војску. Чехословачки протест против избора и војних намета локалном становништву као неприхватљиве манифестације државног суверенитета на спорној територији Пољска је одбила, а Чехословачка је одлучила да тај спор реши војним путем.

Чехословачки легионари из Италије у северозападној Словачкој одлазе у Тјешин фото: en.wikipedia.org

19. јануара 1919. чехословачко министарство народне одбране издало је наређење за војну окупацију Тјешина. Чехословачка је 23. јануара 1919. позвала Пољску да повуче војску и органе власти из Тјешина. Пољска је игнорисала захтев. У 13 часова чехословачке трупе су почеле да напредују, а пољска војска је почела да се повлачи.  Тјешин је без борбе пао у чешке руке 27. јануара 1919. Пољске трупе су се повукле иза Висле и проглашено је примирје.

Češi proti Polákům. Před sto lety začala sedmidenní válka o Těšínsko — ČT24  — Česká televize
Чешки легионари из француске на фронту у Тјешину фото: ct24.ceskatelevize.cz

О подели спорне територије између две нације тада је одлучио Међународни арбитражни суд у Спа, Белгија, 1920. године . Осамнаест година касније, 2. октобра 1938. Пољаци су прекршили све међународне споразуме и попут Хитлерових трупа ушли у Чешку као агресори.

Пољаци су заузели део Тјешинског региона са површином од 869 км² , упркос чињеници да се више од половине становништва ове области (56% према резултатима пописа из 1930. године) изјаснило да је чешко. Отприлике 30.000 Чеха и 5.000 Немаца је било присиљено да оде у остатак Чехословачке током пољске окупације. Пољски је проглашен јединим службеним језиком у припојеном Тјешину.

Војници/официри пољске војске позирају са старим чехословачким државним обележјима испред поште фото: historyofyesterday

Подручје Тјешина припадало је Пољској мање од годину дана, након пораза од Хитлерове Немачке, област је окупирала немачка војска и припојена је у целини Трећем Рајху.

После Другог светског рата, границе су се вратиле у предпољску окупацију. Вековни спор је коначно окончан склапањем споразума о међусобним границама у Варшави 1958. Међутим, спорадични националистички гласови Пољака који захтевају поновно уједињење чешког дела Тјешина са Пољском могу се чути и данас.


Извор: http://www.extrastory.cz