Битка на Беласици

Туробна прича о догађањима од пре више од хиљаду година, у време процвата Самуиловог царства и његовог вишедеценијског сукоба са царством Ромеја и Грка (Византијом), а везана је и за учешће припадника нашег народа у тим збивањима које су тадашњи хроничари (посебно грчки) углавном називали Трибалима.

Наиме, у Самуиловим одредима била је видна улога наших предака, чак и у самом зачетку стварања његове државе. А то стварање је уследило одмах након смрти ромејског цара Јована I Цимискија, (који је 971.срушио Прво бугарско царство када је, између осталог, протерао руског кнеза Свјатослава), 10.јануара 976.год. На Балканском полуострву одмах је букнуо устанак за ослобођење „варвара“ од ромејског царства који су предводили браћа Давид, Мојсије, Арон и Самуило. Убрзо је (као што је то већ устаљени обичај на Балкану) пала братска крв у борби за власт из које је као коначни победник изашао Самуило, у чијој је војсци било неколико српских одреда. Он је постао владар новостворене велике државе у срцу Балкана…


Готово у исто време одвијале су се борбе за власт и у Ромејском царству. Из тамошњег грађанског рата као победник је изашао Василије II, који се одмах након освајања власти окренуо збивањима на Балканском полуострву и Самуиловој држави. Она је била стална претња већ пољуљаној позицији Ромејског царства на Балкану, због чега је нови цар предузимао акције за стабилизацију своје државе. Сукоби већих или мањих размера између ова два царства трајали су неколико деценија, од 986-1018.године, а у првом периоду ратна срећа је била на страни цара Самуила.

Поход Ромеја из 986.завршио се тешким поразом њихових трупа у бици код Трајанове капије, између Сердике (Софије) и Филипоља (Пловдива). Нови, одлучујући поход Василија II на Бугарско царство трајао је безмало петнаест година. Почетком 1004. Ромеји су, овог пута боље припремљени, успели да заузму Скопље, а 1005. и Драч, успут освајајући више од половине Самуилове државе.


Одлучујући сукоб зараћених страна догодио се десетак година касније, у четвртак 29.јула 1014.год. на Беласици, тачније код утврђења Клидион. Василијева војска напала је непријатеља из два правца, па је изненађење због таквог напада код бранилаца утврђења изазвало панику и расуло. Самуила је из општег метежа спасао син Гаврило Радомир који га је ставио на коња и одмах одвео у Прилеп.


Страховити пораз Самуилових одреда (по писању хроничара из тог времена, Кекавмена и Јована Скилице) „употпунио“ је сурови ромејски цар који је дао да се, због освете, ослепи близу 15 000 заробљених војника. Само је сваком стотом оставио једно здраво око да могу, као полуслепи, осталих 99 ослепљених одвести свом владару у Прилеп. Језиви призор који је угледао кад су му се његови ратници слепи вратили кући, после мучног путешествија, био је за Самуила превише. Умро је од ужаса, 6.октобра 1014.године. Његово царство срушено је недуго затим, већ 1018.године. Ромејски цар Василије II добио је, због својих „заслуга“, надимак Бугароубица (вулгароктонос).


Ова битка и њен језиви епилог оставили су видне трагове у колективном памћењу тамошњег живља, пре свега оног који живи на ширем простору око градова Битоља, Прилепа и Велеса. На том подручју постоје два села са именом Слепче. Кроз једно од њих протиче поток, и према до данас сачуваном предању, туда је прошао део ослепљених Самуилових војника после битке, где су умили очи и прогледали…
О страдањима српских војника у Самуиловим одредима нема података, али зар има неко страдање у историји Балкана, а да је нас мимоишло ?


Извор: Горан Горски, Аутор слике и текста