Александар Велики и Хеленизам

Шта је хеленизам?

Почетак владавине македонског краља Александра Великог означило је почетак хеленизма – новог раздобља у историји човечанства.

Уздизање Македоније, која је била држава северно од Грчке, почело је за време владавине Филипа II, кога је наследио његов син Александар.

filipp-makedonskij-biografiya-prichini-voennih-uspehov-filippa-ii-makedonskogo
Филип други Македонски

За време Александра, Македонија је постала најмоћнија земља Старог света.

Хеленизам је трајао до римског освајања Египта 30. године пре н.е.

Како је Александар освојио Персију?

Александар је, након што је дошао на престо уместо свог оца, скупио велику војску и из Европе прешао у Малу Азију.

Млади краљ је овде однео две велике победе над персијским снагама: једну на реци Гранику 334. год п.н.е. и другу код града Иса 333. год. п.н.е.

Након ових победа, Александар је отишао у Египат где је дочекан као ослободилац.

empire-alexander-the-great-720x353
Царство Александра Великог

Из Египта Александар одлази на исток, у Месопотамију, где је персијски цар Дарије сакупио велику војску. Две војске сукобиле су се код града Гаугамеле 331. годна пре н.е.

Александар је по трећи пут победио Персијце, чиме је Персијско царство било сломљено, а убрзо је пала и персијска престоница Персеполис.

ИНСЕРТ ИЗ ФИЛМА “АЛЕКСАНДАР ВЕЛИКИ“ СЦЕНА ИЗ БИТКЕ КОД ГАУГАМЕЛЕ

Александров поход на Индију

Након што је освојио Персију, Александар је наставио поход према истоку преко Индије, све до обала Индијског океана, где је заратио са индијским краљевима. Александар је освојио области у сливу реке Инда, али је војска била исцрпљена, те је морао да се врати на запад, у Вавилон који је изабрао за своју престоницу.

ИНСЕРТ ИЗ ФИЛМА “АЛЕКСАНДАР ВЕЛИКИ“ СЦЕНА ИЗ БИТКЕ КОД ХИДАСПА (ПОХОД НА ИНДИЈУ)

Како је владао Александар?

Држава Александра Великог (или Александра Македонског како је још познат) обухватала је територије у Европи, Азији и Афици, као и многобројне народе (Македонце, Грке, Персијанце, Египћане…) Млади краљ је, у жељи да зближи све ове народе, оснивао градове, од којих је најпознатији био Александрија у Египту.

Александрија се налазила на ушћу Нила у Срдоземно море. Основана је 331. године пре н.е.

ЧУВЕНИ СВЕТИОНИК У АЛЕКСАНДРИЈИ, ГРАДУ КОЈИ ЈЕ ДОБИО ИМЕ ПО АЛЕКСАНДРУ ВЕЛИКОМ (једно од седам светских чуда старог века)

Грчки и источњачки обичаји и начин живота убрзо су се стопили. Сам Александар, у жељи да га Персијанци прихвате као свог краља, почео је да се облачи на њихов начин, а прихватио је и њихове обичаје. Оженио се персијском принцезом Роксаном.

КРАЉИЦА ОЛИМПИЈАДА (МАЈКА АЛЕКСАНДРА ВЕЛИКОГ)

Распад Александрове државе

Александар Велики умро је 323. године пре н.е. у Вавилону. Имао је само 32 године. Како није имао пунолетне наследнике, његове војсковође покрнуле су жестоку борбу за власт.Исход ове борбе био је рапад Александровог царства на Македонију, Сирију и Египат.

СМРТ АЛЕКСАНДРА ВЕЛИКОГ

Хеленистичка култура

Хеленистичка култура надживела је Александрову државу. Она је била спој грчке културе и културе народа Старог истока. Ово је било раздобље развоја природних наука и богатих библиотека.

Најпознатија библиотека из овог периода била је она у Александрији у Египту. Библиотека је чувала стотине хиљада свитака са делима грчке књижевности, као и списе из Месопотамије и Египта.

(Александријска библиотека, заједно са вредним списима који су се налазили у њој, уништавана је више пута са разних страна)

Хеленистичко доба донело је и новине на пољу архитектуре и сликарства.

погледати на страници 2 видео лекцију – Александар Македонски и хеленизам

текстови преузети са сајта: https://www.shtreber.com/