Босна и Дубровник у средњем веку

Босна као географски појам.

Име Босна појавило се пре настанка босанске државе. Као географски појам Босна је обухватала само горњи ток реке Босне, одакле се ширила. У раном средњем веку Босна се налазила у саставу Србије, након тога Самуилове државе и, коначно, Дукље или Зете.

1024px-Bosna.svg
КАРТА СРЕДЊОВЊКОВНЕ БОСНЕ

Борба с Угарском

У Босни су се за превласт у току XI и XII века отимале Византија и Угарска. Угарски краљеви су, под оптужбом да је у тој држави укорењена јерес, послали крсташе у Босну, који су пустошели и спаљивали јеретике.

Бан Кулин

Бан Кулин је своју владавину започео под окриљем Византије. Ипак, са јачањем утицаја Угарске, бан је признао врховну влст угарског краља.

Црква босанска

Бан Кулин био је оптужен да јеретицима из приморских крајева, који су називани патарени, даје уточиште. У Босну су се такође склањали и богумили које је Стефан Немања протерао из Србије. Учење ове две групе одступало је од званичног учења католичке и православне цркве.

Јеретици су били на страни босанске властеле и владара, и пружали су отпор владарима Угарске. Тако су црква и дрђава помагале једна другу.

Након освајања Котроманића, у босанску државу су укључене и територије са католичком и православном црквом.

Босанска црква се одржала и поред спољних напада.

Razvoj_bogumilstva
РАЗВОЈ БОГУМИЛСКОГ ПОКРЕТА (ЦРКВЕ) ОД X ДО XV ВЕКА

Ширење Босне

У току XIV века Босна је досегла највећи обим.

Околне земље биле су пуне несугласица и унутрашњих размирица, па су ово босански владари искористили за ширење своје државе. Тако је она за време владавине бана Стјепана II Котроманића (1314-1353) скоро удвостручена.

u-bajkovitom-prizoru-iz-starog-grada-srebrenika-uzivao-je-i-stjepan-ii-kotromanic
Средњовековни град у Босни, СРЕБРЕНИК, одакле је владо Стјепан (Стефан) II Котроманић

Освајања је наставио и Твртко I који је био синовац Стјепана II Котроманића. Твртко I је заједно са кнезом Лазаром потиснуо српског жупана Николу Алтомановића. Након тога су ова владара поделила област жупана Николе.

Проглашење краљевства

Твртко I крунисан је за краља у манастиру Милешеви 1377. године. Он је крунисан двоструким венцем, односно двоструком круном, чиме је ставио до знања да је постао краљ Срба и Босне. Право на то је, према свом виђењу, имао као рођак Немањића.

Кратки документарни филм о краљу Твртку првом Котроманићу

Краљ Стефан Твртко је пред крај своје владавине запосео и приморске градове и острва и тако се прозвао краљем Срба, Босне, Далмације, Хрватске и приморја.У време владавине краља Твртка, Босна је била на свом врхунцу.

ДУБРОВНИК У СРЕДЊЕМ ВЕКУ

ГРАД-ДРЖАВА

Дубровачка општина је вековима бројала само најближу околину и неколико мањих острва тик уз град. У XIV и почетком XV века Дубровник се шири.

Стефан Душан је Дубровнику уступио Стон и полуострво Пељешац, а они су за ту земљу плаћали српским владарима годишњи доходак од 500 перпера.

Босански краљ је крајем XIV века продао Дубровнику приморје од града све до Стона, а затим и жупу Конавле. Ускоро су се у оквиру Дубровничке општине нашла и острва Мљет и Ластово.

DUBROVNIK
Изглед Дубровника у средњем веку

УРЕЂЕЊЕ

Након признавања власти угарског краља, Дубровник је уређен на републиканској основи. На изборима су бирани управни органи града, од којих је највише било:

Велико веће. Велико веће бирало је Веће умољених и Мало веће. Кнез је биран на месец дана.

dubrovnik-u-srednjem-veku-1-4-638
Територија Дубровника у средњем веку

ЗНАЧАЈ ДУБРОВНИКА у привредном и културном животу Јужних Словена

Дубровчани су развили посредничку трговину између градова на Средоземљу и унутрашњости Балкана. Посебно успешно пословали су у Србији и Босни. Град се рапидно богатио, а овај успон омогућио је и културни успон града крајем средњег века.

Дубровник је данас једна од најпосећенијих туристичких дестинација у свету. Стари град у Дубровнику под заштитом је УНЕСЦО као споменик историјске баштине.

Дубровник данас

КРАЈ

текстови преузети са сајта: https://www.shtreber.com/